Bel 06 23 713 909 uitvaart@elfriedearriens.nl

Thema uitvaarten

Ongedwongen

Misschien heeft u niet zoveel op met tradities en voelt u zich meer thuis wanneer de sfeer wat informeler is. Geen formele opstelling van de stoelen, maar een ruimte waarin de uitvaartkist in het midden staat en waar omheen de aanwezigen in gemakkelijke fauteuils zitten en- of aan een statafel de dienst volgen. Niet een plechtigheid waarin de dienst ‘aan elkaar wordt gepraat’ maar een samenzijn waarin na een speech afwisselend iets gedronken of gegeten kan worden, gedeeltes van een muziekstuk te horen zijn en er gelegenheid is samen herinneringen met de familie te delen. Een goed voorbereide bijzondere bijeenkomst waaraan ieder die dat wenst, deel kan hebben zonder afbreuk te doen aan de plechtigheid.

Besloten kring

Afscheid in besloten kring met familie en vrienden waarin gedenken de hoofdzaak vormt zonder een vast stramien van 3 muziekstukken, een welkom en een dankwoord te moeten volgen.

Samen herinneren in een huiselijke omgeving, of bij slecht weer in een rouwtent opgesteld in uw eigen tuin, in het bos een weiland of een andere passende locatie. De Weerd tentenverhuur denkt mee over de juiste uitstraling en inrichting. 

Omvangrijke uitvaart

Wanneer veel mensen worden verwacht zorg ik voor een perfecte organisatie hetgeen van groot belang is om de uitvaart in goede banen te leiden. De belangstellenden worden door gastdames/heren ontvangen en begeleid. De ruimte waarin de plechtigheid plaats vindt moet genoeg plek bieden aan een groot gezelschap. Een gastvrij onthaal draagt er toe bij dat ieder die de uitvaart bijwoont het gevoel heeft dat zijn komst op prijs gesteld wordt door de familie en er tijd genoeg is u onder de aanwezigen te begeven. Het is jammer wanneer u zich nadien niet meer kunt herinneren wie er allemaal aanwezig waren om uw dierbare de laatste eer te bewijzen en u die dag te bemoedigen.

Groene uitvaart

Past een ‘groene uitvaart’ bij de overledene, dan is een ‘Fair Trade’ uitvaartkist passend of een opbaarplateau met een natuurvriendelijk, milieubewust en ecologisch verantwoorde lijkwade. Geen volgauto’s maar een uitvaartbus, of een eervolle gang naar de laatste rustplaats per rouwkoets. Er zijn talloze andere vormen van vervoer dan per rouwauto. Kijk ook onder ‘Groene uitvaarten’.

  

Bloemen ziet men vaak tijdens een uitvaart, maar worden lang niet altijd biologisch geteeld. Denk daarom aan bloemen van het seizoen of stel een mooi boeket samen uit eigen tuin. In plaats van bloemen kan er ook een donatie worden gevraagd voor een goed doel.

De catering met uitsluitend biologische producten voorzien van een EKO keurmerk; kortom een uitvaart waarbij zoveel mogelijk in het gedachtegoed van de overledene wordt gekozen. Ook daarin kan ik u adviseren.

Een uitvaart op locatie bijvoorbeeld bij u thuis

Thuis is altijd een bijzondere beleving voor zowel de familie als de genodigden. De plek waar de plechtigheid wordt gehouden heeft relatie met de overledene en daardoor wordt het een persoonlijk afscheid. 

 foto geplaatst met toestemming van familie

Ook bij herfstachtige omstandigheden kun je een uitvaart buiten houden als je maar een Ook bij herfstachtige omstandigheden kun je een uitvaart buiten houden als je maar een gedetailleerd draaiboek klaar hebt.                            

Voorwaarden uitvaart op locatie

Voor een stijlvolle uitvaart op locatie heb je een geluidstechnicus met een geluidsinstallatie nodig. Geen piepende, krakende microfoons, maar geluid op de juiste sterkte en sprekers die goed verstaanbaar zijn. Als er beelden worden getoond genieten goede schermen waarop de foto’s vanuit meerdere hoeken zichtbaar zijn, de voorkeur boven de beamer met een diascherm. Daarvoor werk ik graag met geluidstechnicus Richard Heine.

Videoreportage

Waarom zou men foto’s of zelfs een film willen terugzien van de plechtigheid van een dierbare. Immers de plechtigheid is goed voorbereid, de speeches staan op papier en de muziek is terug te luisteren. Bovendien de meeste aula’s maken een geluids- en of een beeldopname (ook al zijn die van een vast punt gemaakt).

De ervaring leert dat rondom de dag van de uitvaart veel langs u heen gaat. Het vastleggen van hetgeen voor, tijdens en na de uitvaart plaatsvindt, biedt voor veel mensen een belangrijke steun. Maar een videograaf die met tikkende hakken en flitslicht een plechtigheid vastlegt is storend en juist daarvoor heb je een professional nodigt die onopgemerkt te werk gaat en beelden op het juiste moment weet vast te leggen. Arthur Ike van AR Video heeft hiermee jarenlang ervaring en kan ik van harte aanbevelen.

Voorwaarden informele plechtigheid

Een strakke organisatie is een voorwaarde om een informele plechtigheid goed te doen laten verlopen.
Niemand wenst deel uit te maken van een chaotische bijeenkomst waar men niet weet wat men kan verwachten en sprekers en muziek niet tot hun recht komen. Een strikte voorbereiding die leidt tot een ongedwongen samenzijn waarover alle aanwezigen een goed gevoel hebben, daarmee komt de professionaliteit van de uitvaartbegeleider tot uitdrukking.

Dat is een uitdaging die ik elke keer met bezieling oppak.